|
2024-03-11 22:36:12, hétfő
|
|
|
Piros gyümölcsök és zöldségek a szív egészségéért
A szív egészsége mindennél fontosabb. A piros zöldségek és gyümölcsök nagyon is hozzájárulnak a szív egészségének fenntartásához, ugyanis tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, és elősegítik a szervezet hidratációját, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak vizet is. Ezek a táplálékok nagyon sokat segíthetnek a szív egészségének fenntartásában, illetve jó hatással vannak az érrendszerre is, így segíthetnek az érelmeszesedés kockázatait is csökkenteni. Egyes tanulmányok szerint a piros színben pompázó zöldségek és gyümölcsök még a rákos betegségek kockázatait is csökkentik. Mutatunk is néhány vörös színű táplálékot, amely nagyon pozitívan hat a szív- és érrendszer egészségére.
Az eper C-vitaminban és folátban is bővelkedik. A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely nemcsak a kollagénképződéshez és az íny védelméhez járul hozzá, de az erek és az immunrendszer egészségét is biztosítani tudja. A C-vitamin ezen kívül egy antioxidáns vitamin is, így jól tesszük, ha a szezonban annyi epret fogyasztunk, amennyit csak tudunk.
A vörös áfonya is nagyon sok C-vitamint tartalmaz, és nagyon hatékony a húgyutak egészségének megőrzésében. A gyümölcs antioxidánsai nemcsak a húgyúti fertőzésekkel és betegségekkel szemben jelentenek védelmet, hanem a gyomor betegségei ellen is megóvhatnak bennünket, amit úgy érnek el, hogy megakadályozzák, hogy a H. pylori nevű baktérium megtapadjon a gyomor nyálkahártyáján.
A paradicsom gazdag forrása a likopinnak, amely szintén egy antioxidáns, és nagy szerepe van a rákos betegségek megelőzésében. Ezen kívül káliumot és C-vitamint is tartalmaz. A kálium jótékony hatással van a szív egészségére, ugyanis segít a vérnyomás szabályozásában és az egészséges vércukorszint fenntartásában.
A piros paprika is magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Ez a vitamin egészségesen tartja az ereket és a kapillárisokat. De a paprika tartalmaz még A-vitamint, amely pedig a bőr, a csontok, a fogak és a szem egészségét biztosítja.
A cékla antocián nevű antioxidánsokban bővelkedik. Ezek a vegyületek szintén nagyon hatékonyak az érrendszer védelmében, ezen kívül a céklának kiemelkedő a vérnyomás-szabályozó szerepe és hatása is.
A hüvelyesek, mint amilyen a vörös vesebab, tele vannak oldható és oldhatatlan rostokkal, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin-szintet, növelik a HDL-koleszterin-szintet, kezelik a vércukorszintet és elősegítik az egészséges testsúlyt. A bab magas rosttartalma jót tesz a szív egészségének. A vörös vesebab csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.
A vöröshagyma több mint 25 különböző antociánt tartalmaz. A kvercetinnek is jó forrása, egy antioxidáns flavonoidnak, amely segít fenntartani a normális vérnyomást. Allicinben is bővelkedik, amely védi a szív- és érrendszert az antioxidáns-aktivitás fokozásával, a reaktív oxigénfajták szintjének csökkentésével és a glutationtermelés stimulálásával. Az allicin segíthet a vérnyomás és az LDL-koleszterin-szint csökkentésében is.
Kutatások szerint a grépfrút rendszeres fogyasztása is csökkentheti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Ezen kívül kiváló rost- és káliumforrás, ami szintén jót tesz a szív egészségének.
Forrás : Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: antioxidánsokban, megakadályozzák, vércukorszintet, nyálkahártyáján, szabályozásában, antioxidánsokat, fenntartásához, kapillárisokat, csökkentésében, fenntartásában, érelmeszesedés, csökkentésével, stimulálásával, antioxidánsai, fertőzésekkel, cukorbetegség, immunrendszer, hidratációját, vércukorszint, megelőzésében, betegségekkel, hozzájárulnak, egészségesen, mennyiségben, egészségének, tartalmaznak, csökkentheti, flavonoidnak, oxigénfajták, érrendszerre, egészségéért, káliumforrás, kvercetinnek, megőrzésében, rosttartalma, egészségére, szív egészségéért, szív egészsége, piros zöldségek, szív egészségének, szervezet hidratációját, táplálékok nagyon, érelmeszesedés kockázatait, piros színben, rákos betegségek, eper C-vitaminban, vízben oldódó, immunrendszer egészségét, antioxidáns vitamin, szezonban annyi, vörös áfonya, húgyutak egészségének,
|
|
|
|
szív egészségéért, szív egészsége, piros zöldségek, szív egészségének, szervezet hidratációját, táplálékok nagyon, érelmeszesedés kockázatait, piros színben, rákos betegségek, eper C-vitaminban, vízben oldódó, immunrendszer egészségét, antioxidáns vitamin, szezonban annyi, vörös áfonya, húgyutak egészségének, gyümölcs antioxidánsai, húgyúti fertőzésekkel, gyomor betegségei, gyomor nyálkahártyáján, paradicsom gazdag, kálium jótékony, szív egészségére, vérnyomás szabályozásában, egészséges vércukorszint, piros paprika, vitamin egészségesen, paprika tartalmaz, szem egészségét, cékla antocián, vegyületek szintén, érrendszer védelmében, céklának kiemelkedő, vörös vesebab, egészséges testsúlyt, 2-es típusú, vöröshagyma több, antioxidáns flavonoidnak, normális vérnyomást, reaktív oxigénfajták, glutationtermelés stimulálásával, allicin segíthet, grépfrút rendszeres, antioxidánsokban, megakadályozzák, vércukorszintet, nyálkahártyáján, szabályozásában, antioxidánsokat, fenntartásához, kapillárisokat, csökkentésében, fenntartásában, érelmeszesedés, csökkentésével, stimulálásával, antioxidánsai, fertőzésekkel, cukorbetegség, immunrendszer, hidratációját, vércukorszint, megelőzésében, betegségekkel, hozzájárulnak, egészségesen, mennyiségben, egészségének, tartalmaznak, csökkentheti, flavonoidnak, oxigénfajták, érrendszerre, egészségéért, káliumforrás, kvercetinnek, megőrzésében, rosttartalma, egészségére, rendelkezik, csökkenteni, kockázatait, fogyasztása, vöröshagyma, érrendszeri, fogyasztunk, koleszterin, antioxidáns, megtapadjon, tartalommal, megóvhatnak, tanulmányok, fenntartani, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4013
- e Hét: 28904
- e Hónap: 60390
- e Év: 265091
|
|
|